O zavrženi hrani

Zavržena hrana, podobno kot transport, prekomerna poraba energije, krčenje gozdov, onesnaževanje s plastiko in kemikalijami, predstavlja enega izmed ključnih globalnih okoljskih izzivov. Vsi ti problemi prispevajo k podnebnim spremembam, izgubi biotske raznovrstnosti ter degradaciji naravnih virov, kar ogroža stabilnost ekosistemov in kakovost življenja ljudi po vsem svetu.

Koliko hrane zavržemo v Sloveniji?
150.839
ton na leto
72 kg
na prebivalca
37%
hrane se je zavrglo v gostinstvu in strežbi hrane
(WFP, 2024)
Zavržena hrana po svetu
1.000.000.000
Skoraj ⅕ celotne proizvedene hrane na svetu je zavržene še preden bi jo lahko porabili. To pomeni milijardo obrokov na dan.

(WFP, 2024)

Kako zavržena hrana vpliva na okolje in podnebje?

Izguba in odpadki hrane povzročijo do 10% svetovnih emisij toplogrednih plinov, kar je skoraj petkrat več v primerjavi z letalskim sektorjem.

(WFP, 2024)