Trajnost

Zavedamo se pomembnosti varovanja okolja

Trajnost pomeni premišljeno ravnanje z viri, ki jih imamo na voljo. Zavržena hrana prispeva k podnebnim spremembam, saj ob razkroju sprošča metan, močan toplogredni plin. Poleg tega zapravljamo tudi vire, kot so voda, energija in čas, ki so bili vloženi v pridelavo, predelavo in distribucijo hrane. Z odgovornim ravnanjem s hrano lahko zmanjšamo naš ogljični odtis in prispevamo k bolj trajnostni prihodnosti.

Pomen trajnostnega poslovanja

Trajnostno poslovanje pomeni vodenje podjetij in organizacij na način, ki zmanjšuje njihov vpliv na okolje in spodbuja dolgoročno ekonomsko, socialno in okoljsko blaginjo. V svetu, kjer naravni viri postajajo vse bolj omejeni, podnebne spremembe pa vse bolj izrazite, je nujno, da podjetja prevzamejo vodilno vlogo v prehodu k bolj trajnostni družbi.

Raziskave kažejo, da se bodo podjetja, ki bodo že danes vlagala v trajnostne prakse, lažje prilagodila prihodnjim izzivom ter hkrati povečala svojo konkurenčnost na trgu. Trajnost ne izboljša le podobe podjetja, ampak ustvarja konkurenčno prednost na več ravneh. Podjetja in organizacije, ki v svoje poslovanje vključujejo trajnostne prakse, povečajo učinkovitost, zmanjšajo stroške, privabljajo nove investicije, in hkrati izpolnjujejo vedno večje zahteve potrošnikov in zakonodaje.

Izguba in odpadki hrane povzročijo do 10% svetovnih emisij toplogrednih plinov, kar je skoraj petkrat več v primerjavi z letalskim sektorjem.
(WFP, 2024)