6 enostavnih trikov za manj zavržene hrane

12.11.2024

Hrana, ki namesto v želodcu konča v smeteh, ni le problem za okolje, ampak tudi za tvojo denarnico. Podatki kažejo, da v Sloveniji vsako gospodinjstvo povprečno zavrže kar 68 kilogramov hrane na leto. V tem blogu ti bomo predstavili šest enostavnih trikov, s katerimi bo ta številka vsaj pri tebi doma nižja, številka na tvojem bančnem računu pa višja.

1. Načrtuj obroke

Zveni kot dodatno delo, a je na dolgi rok ravno nasprotno. Priprava načrta obrokov je eden najbolj učinkovitih načinov za zmanjšanje količine hrane, ki roma v smeti. Ko načrtujete, kaj boste jedli čez teden, lahko natančno izračunate, koliko sestavin potrebujete. To pomeni manj nakupov na zalogo in manjše možnosti, da bi hrana ostala neuporabljena in sčasoma postala odpadek.

Poleg trajnostnega in okoljskega vidika pa vnaprej pripravljen jedilnik prinaša še druge prednosti: 

  • Prihranek denarja. Tako denarja ne “mečeš” v bio odpadke skupaj s pokvarjeno ali odvečno hrano, v trgovini pa kupiš le tisto, kar je v načrtu.
  • Skrbiš za zdravo prehrano ali slediš dieti? S tedenskim načrtom boš imel/a veliko boljši pregled nad tem, kaj vnašaš v telo ter lažje dosegal/a svoje cilje. 
  • Prihranek časa. Namesto mučnega vsakodnevnega razmišljanja, kaj skuhati za večerjo, se s tem ukvarjaš le kako uro ob koncu tedna.

Kako začeti? Najprej preglej, katere sestavine imaš že imaš doma (in se jim morda že izteka rok uporabe). Nato načrtuj obroke glede na sestavine, ki jih že imaš ter dopolni seznam le s tistim, kar še potrebuješ za pripravo načrtovanega obroke. S tem boš zmanjšal/a potrebo po nakupih in izkoristil/a hrano, ki bi sicer bila pozabljena v omari ali hladilniku.

Namig. Načrtovanje ni nujno komplicirano. Za marsikoga bo dovolj že list papirja s tedensko razpredelnico na hladilniku, na voljo pa so tudi številne mobilne aplikacije ter brezplačne ideje za tedenske jedilnike na različnih kuharskih portalih in blogih.

Primer: Aplikacija Food Planner

2. Pametno shranjuj hrano

Pravilno shranjevanje hrane je ključnega pomena za podaljšanje njene svežine. Veliko ljudi ne ve, kako shranjevati različne vrste hrane, kar lahko vodi do hitrejše pokvarljivosti in s tem več zavržene hrane. 

Nekaj pogostih napak:

  • Nepravilno shranjevanje sadja in zelenjave. Shranjevanje živil, ki proizvajajo etilen (npr. jabolka in banane) z drugimi živili (npr. solata) pospešuje kvarjenje.
  • Shranjevanje zelenjave v zavezanih plastičnih vrečkah. Vrečka preprečuje kroženje zraka in povzroča kondenzacijo, kar vodi do hitrejšega gnitja zelenjave.
  • Uporaba napačnih posod za shranjevanje. Ne, pokrovka čez krožnik z ostanki lazanje ni dobra rešitev. Hrana, ki ni shranjena v neprodušno zaprtih posodah, hitreje izgublja svežino in se prej pokvari.
  • Napačna razporeditev živil v hladilniku. Mleko denimo ne sodi v vrata hladilnika, saj je tam temperatura najvišja in se hitreje pokvari, medtem ko surovo meso sodi na spodnjo polico, kjer je temperatura najnižja.

3. Uporabi aplikacijo Krožnik

Tehnologija ti lahko olajša življenje na mnogih področjih, sedaj pa tudi pri zmanjševanju zavržene hrane - in to ne le v tvojem domu! 

Aplikacija Krožnik je odličen pomočnik, s katerim lahko kupiš do kar 50% cenejšo hrano, ki je še povsem okusna in užitna, a bi jo trgovine zaradi presežkov zavrgle. Ponudbo hrane bližnjih ponudnikov najdeš v aplikaciji, svoj nakup rezerviraš ter enostavno prevzameš v trgovini. Tako prihraniš denar, poskusiš nekaj novega in pomagaš okolju - zmaga!

Prenesi aplikacijo v trgovini Google Play in Apple Storu.

4. Porabi ostanke na kreativen način

Ostanki hrane so lahko pravi vir kulinaričnega navdiha! Namesto da zavržeš ostanke prejšnjega obroka, jih vključi v naslednji obrok. Nekaj idej:

  • Mesni sendvič: Ostanke pečenega mesa (pa tudi tofuja, sejtana in podobnih veganskih živil) od kosila lahko uporabiš v sendviču ali wrapu: enostavno dodaj paradižnik, solato ter malo gorčice ali majoneze.
  • Pražen riž: Mrzli ostanki kuhanega riža so odlični za pražen riž z azijskim pridihom. Na ponvi popraži malo zelenjave, česen in čebulo, natop dodaj riž, sojino omako in začimbe po okusu, po želji pa vanj vmešaj še jajce.
  • Omleta z ostanki zelenjave: Ostanke pečene ali kuhane zelenjave od večerje zjutraj uporabi v omleti. Dodaj še malo sira in začimb in hiter in hranljiv zajtrk je na mizi!
  • Drzni si mešati obroke. Številne kulture po svetu ne razločujejo med hrano, ki je primerna za zajtrk in hrano za druge obroke v dnevu. Če ti je od večerje ostal kos lazanje, ni nič narobe, če ga poješ za zajtrk - če ti seveda prija. 

Tak pristop k porabi ostankov ne bo le zmanjšal količine zavržene hrane, ampak tudi popestril tvojo prehrano.

5. Nakupuj premišljeno in zmerno

Impulzivni nakupi so eden glavnih razlogov za zavrženo hrano. Ko nakupuješ brez načrta (glej točko 1), pogosto kupiš več, kot dejansko potrebuješ, kar poveča verjetnost, da bo hrana romala v smeti ali pa se bo to zgodilo hrani, ki jo že imaš doma (pa si nanjo v trgovini pozabil/a). Drži se nakupovalnega seznama - pri tem so ti lahko v pomoč tudi aplikacije, v katere si lahko sproti beležiš, česa je v trgovini zmanjkalo

Primer: Aplikacija Listek

Pri nakupovanju bodi pozoren/na tudi na akcijske ponudbe, ki te lahko zavedejo k nakupu večjih količin hrane, kot jih lahko dejansko porabiš. Čeprav se morda zdi, da prihraniš denar, če kupiš več, boš na dolgi rok porabil/a več, če bo hrana sčasoma pristala v smetnjaku.

6. Res poznaš oznake roka uporabnosti živil?

Mnogo ljudi zavrže hrano, ker ne razumejo, kaj pomenijo posamezne oznake roka uporabe, ki so natisnjeni na embalažo (VIR).

Oznaki "uporabno najmanj do" (oznaka kakovosti) in "porabiti do" (oznaka varnosti) imata namreč različne pomene. Živila z oznako "uporabno najmanj do" so pogosto še vedno varna za uživanje tudi po tem datumu, če so pravilno hranjena pred in po odprtju.

Zato je pomembno, da preden takšno hrane zavržeš, preveriš njen vonj, okus in videz - prav mogoče je, da bo povsem užitna in okusna.

7. Sledi "FIFO" (First In, First Out) metodi

Morda prvič slišiš za to kratico, a zares ni zapleteno. Gre enostavno za to, da se živila, ki so bila prva postavljena na police, tudi prva porabi. To pomaga zmanjšati možnost, da bi starejša živila ostala pozabljena v zadnji vrsti, neporabljena in se pokvarila.

Pri organizaciji hladilnika in shrambe postavi novejša živila zadaj, starejša pa spredaj, da jih porabiš prej. Dodaten trik: živilom, ki so tik pred potekom roka uporabe, lahko določiš mesto, da ga ne boš spregledal ti oziroma drugi člani gospodinjstva ter ga pravočasno pojedli.

Zmanjšanje zavržene hrane je dosegljiv cilj za vsak dom. S preprostimi spremembami lahko bistveno prispevaš k zmanjšanju odpadkov. Ne le, da boš s tem privarčeval/a, zmanjšal/a boš tudi svoj vpliv na okolje in pripomogl/a k bolj trajnostnemu bivanju.