Hrana, ki namesto v želodcu konča v smeteh, ni le problem za okolje, ampak tudi za tvojo denarnico. Podatki kažejo, da v Sloveniji vsako gospodinjstvo povprečno zavrže kar 68 kilogramov hrane na leto. V tem blogu ti bomo predstavili šest enostavnih trikov, s katerimi bo ta številka vsaj pri tebi doma nižja, številka na tvojem bančnem računu pa višja.
Zveni kot dodatno delo, a je na dolgi rok ravno nasprotno. Priprava načrta obrokov je eden najbolj učinkovitih načinov za zmanjšanje količine hrane, ki roma v smeti. Ko načrtujete, kaj boste jedli čez teden, lahko natančno izračunate, koliko sestavin potrebujete. To pomeni manj nakupov na zalogo in manjše možnosti, da bi hrana ostala neuporabljena in sčasoma postala odpadek.
Poleg trajnostnega in okoljskega vidika pa vnaprej pripravljen jedilnik prinaša še druge prednosti:
Kako začeti? Najprej preglej, katere sestavine imaš že imaš doma (in se jim morda že izteka rok uporabe). Nato načrtuj obroke glede na sestavine, ki jih že imaš ter dopolni seznam le s tistim, kar še potrebuješ za pripravo načrtovanega obroke. S tem boš zmanjšal/a potrebo po nakupih in izkoristil/a hrano, ki bi sicer bila pozabljena v omari ali hladilniku.
Namig. Načrtovanje ni nujno komplicirano. Za marsikoga bo dovolj že list papirja s tedensko razpredelnico na hladilniku, na voljo pa so tudi številne mobilne aplikacije ter brezplačne ideje za tedenske jedilnike na različnih kuharskih portalih in blogih.
Primer: Aplikacija Food Planner
Pravilno shranjevanje hrane je ključnega pomena za podaljšanje njene svežine. Veliko ljudi ne ve, kako shranjevati različne vrste hrane, kar lahko vodi do hitrejše pokvarljivosti in s tem več zavržene hrane.
Nekaj pogostih napak:
Tehnologija ti lahko olajša življenje na mnogih področjih, sedaj pa tudi pri zmanjševanju zavržene hrane - in to ne le v tvojem domu!
Aplikacija Krožnik je odličen pomočnik, s katerim lahko kupiš do kar 50% cenejšo hrano, ki je še povsem okusna in užitna, a bi jo trgovine zaradi presežkov zavrgle. Ponudbo hrane bližnjih ponudnikov najdeš v aplikaciji, svoj nakup rezerviraš ter enostavno prevzameš v trgovini. Tako prihraniš denar, poskusiš nekaj novega in pomagaš okolju - zmaga!
Prenesi aplikacijo v trgovini Google Play in Apple Storu.
Ostanki hrane so lahko pravi vir kulinaričnega navdiha! Namesto da zavržeš ostanke prejšnjega obroka, jih vključi v naslednji obrok. Nekaj idej:
Tak pristop k porabi ostankov ne bo le zmanjšal količine zavržene hrane, ampak tudi popestril tvojo prehrano.
Impulzivni nakupi so eden glavnih razlogov za zavrženo hrano. Ko nakupuješ brez načrta (glej točko 1), pogosto kupiš več, kot dejansko potrebuješ, kar poveča verjetnost, da bo hrana romala v smeti ali pa se bo to zgodilo hrani, ki jo že imaš doma (pa si nanjo v trgovini pozabil/a). Drži se nakupovalnega seznama - pri tem so ti lahko v pomoč tudi aplikacije, v katere si lahko sproti beležiš, česa je v trgovini zmanjkalo.
Primer: Aplikacija Listek
Pri nakupovanju bodi pozoren/na tudi na akcijske ponudbe, ki te lahko zavedejo k nakupu večjih količin hrane, kot jih lahko dejansko porabiš. Čeprav se morda zdi, da prihraniš denar, če kupiš več, boš na dolgi rok porabil/a več, če bo hrana sčasoma pristala v smetnjaku.
Mnogo ljudi zavrže hrano, ker ne razumejo, kaj pomenijo posamezne oznake roka uporabe, ki so natisnjeni na embalažo (VIR).
Oznaki "uporabno najmanj do" (oznaka kakovosti) in "porabiti do" (oznaka varnosti) imata namreč različne pomene. Živila z oznako "uporabno najmanj do" so pogosto še vedno varna za uživanje tudi po tem datumu, če so pravilno hranjena pred in po odprtju.
Zato je pomembno, da preden takšno hrane zavržeš, preveriš njen vonj, okus in videz - prav mogoče je, da bo povsem užitna in okusna.
Morda prvič slišiš za to kratico, a zares ni zapleteno. Gre enostavno za to, da se živila, ki so bila prva postavljena na police, tudi prva porabi. To pomaga zmanjšati možnost, da bi starejša živila ostala pozabljena v zadnji vrsti, neporabljena in se pokvarila.
Pri organizaciji hladilnika in shrambe postavi novejša živila zadaj, starejša pa spredaj, da jih porabiš prej. Dodaten trik: živilom, ki so tik pred potekom roka uporabe, lahko določiš mesto, da ga ne boš spregledal ti oziroma drugi člani gospodinjstva ter ga pravočasno pojedli.
Zmanjšanje zavržene hrane je dosegljiv cilj za vsak dom. S preprostimi spremembami lahko bistveno prispevaš k zmanjšanju odpadkov. Ne le, da boš s tem privarčeval/a, zmanjšal/a boš tudi svoj vpliv na okolje in pripomogl/a k bolj trajnostnemu bivanju.