O Krožniku

7.9.2024

O Krožniku

Kaj je platforma Krožnik?

Krožnik je inovativna platforma, ki omogoča podjetjem, da svoje presežke kupcem ponudijo po znižanih cenah ter tako zmanjšajo količino zavržene hrane. V Krožnikovi mobilni aplikaciji enostavno poiščeš bližnje trgovine, ki ponujajo viške hrane, jih z nekaj kliki rezerviraš in po znižani ceni kupiš v trgovini. Tako imaš dosto do sveže, okusne in še vedno povsem užitne hrane ceneje, hkrati pa deluješ okolju prijazno. Z uporabo Krožnika vsak grižljaj šteje.

1. Zavržena hrana – izziv, ki nas vse stane

Vsako leto v Sloveniji zavržemo osupljivih 15.000 ton hrane. To je velikanski kup porabljenih surovin, energije in finančnih sredstev, ki se na koncu na žalost spremeni v odpadek. Hrana, ki bi lahko nahranila na tisoče ljudi, nikoli ne najde poti na mizo, kar povzroča ne le ekonomsko škodo, temveč tudi pomembno obremenjuje okolje.

Dejstvo, da tako velike količine hrane končajo v smeteh, je med drugim tudi pomembno moralno vprašanje v sodobni družbi. Medtem ko milijoni ljudi po svetu nimajo dostopa do zadostnih količin hrane in trpijo lakoto, na drugi strani dnevno zavržemo na tone hrane …

Čeprav so proizvodni obrati in gospodinjstva glavni vir problema, precej zavržene hrane nastane tudi v podjetjih, ki se ukvarjajo s prodajo hrane – to so živilske trgovine, restavracije, hoteli in drugi gostinski obrati. Zakaj? Gre za hrano, ki ni bila pravočasno prodana ali porabljena, je pa kljub temu še povsem užitna in okusna. Nedvomno bi jo bil kdo pripravljen kupiti po znižani ceni, kajne?

Neizpodbitno dejstvo je, da je problem neodgovornega ravnanja s hrano resen izziv. V tem kontekstu se poraja ključno vprašanje: kam s presežki hrane?

2. Kam s presežki hrane? Na Krožnik!

Zamisel za Krožnik se je razvila iz preprostega prepričanja: vsa hrana je dragocena in zasluži si, da najde pot do krožnika, ne pa v smeti. Po temeljitev razmisleku smo ugotovili, da z našim tehnološkim znanjem lahko največjo spremembo naredimo na točki nakupa, torej v prodajalnah s hrano.

Naša misija je jasna – zmanjšati količino zavržene hrane in omogočiti okolju prijaznejše rešitve, kjer presežki postanejo nov vir prihodka. Tako podjetjem kot kupcem smo želeli ponuditi trajnostno alternativo pri nakupovanju živil.

Po dolgih mesecih trdega dela (vsi člani osnovne ekipe smo prostovoljci in v projekt vlagamo s svojim časom) smo razvili inovativno platformo Krožnik.

Njeno središče je aplikacija za kupce, v kateri lahko enostavno poiščejo ponudbe znižane hrane v bližini, izdelke rezervirajo ter jih prevzamejo v trgovini.

Nadvse nas veseli tudi, da smo bili na razpisu NLB Okvir pomoči prepoznani kot kot najboljše inovativno podjetje in projekt, ki izboljšuje in bogati našo družbo ter rešuje izzive ter prejeli zagonska sredstva, s katerimi bomo lahko pospešili razvoj naše platforme ter jo predstavili večjem krogu ljudi.

3. Kako deluje Krožnik?

Za kupce: kupci prenesejo mobilno aplikacijo, se registrirajo ter v njej med ponudniki znižane hrane izberejo svoj nakup ter ga v aplikaciji rezervirajo. Nato se odpravijo do ponudnika, kjer s pomočjo kode iz aplikacije prevzamejo svoje rezerviran nakup.

Za podjetja: podjetja se v platformi Krožnik registrirajo kot ponudniki, vnesejo znižane izdelke ter jih ponudijo kupcem v aplikaciji Krožnik.

Za podjetja, ki se registrirajo, Krožnik predstavlja priložnost, da presežke hrane, ki bi sicer pomenili izgubo, spremenijo v dodaten vir prihodka. Rešitev je na krožniku – namesto da hrana konča v smeteh, podjetje pridobi nove stranke, izboljša svoj ugled in prispeva k trajnostnemu poslovanju.

4. Novim zmagam naproti!

Krožnik se hitro razvija in vzbuja veliko zanimanja predvsem med potrošniki. Trenutno imamo skoraj 1000 registriranih uporabnikov, ki že nestrpno čakajo na prve ponudbe podjetij. To pomeni, da zanimanje za okolju prijazne in cenovno ugodne rešitve na trgu obstaja, kot rezultat komunikacijske kampanje pa pričakujemo še širši odziv javnosti.

Poleg tega smo v fazi intenzivnega širjenja naše mreže partnerjev. Če imate podjetje s hrano, se registrirajte v aplikacijo Krožnik in izkoristite priložnost za brezplačno preizkušanje platforme prve tri mesece - povsem brez obveznosti in tveganja. Če poznate trgovine ali druge ponudnike hrane, ki bi jih želeli videti na Krožniku, jih lahko povabite k sodelovanju.

Skupaj lahko ustvarimo bolj prijazno prihodnost in poskrbimo, da čimveč hrane konča na Krožniku.