Pustimo praznično pretiravanje v 2024!

17.12.2024

December je mesec praznovanj, številnih druženj in seveda – obilnih pojedin. A ta mesec s sabo prinese tudi zaskrbljujoč podatek: kar 25 % več zavržene hrane kot v drugih mesecih v letu. Zakaj pretiravamo s količino hrano za praznike, kakšne so posledice za okolje in kako lahko letos poskrbimo za bolj trajnostno ravnanje?

“Ampak tako je že od nekdaj!”

Res je - pa tudi ne. ;) Obilje hrane na prazničnih mizah ima korenine v časih, ko hrana ni bila vedno na voljo na način, ki smo ga vajeni danes. Praznični čas je bil priložnost za razvajanje, praznovanje življenja in skupnosti. V obdobjih sezonske hrane in pomanjkanja so prazniki omogočali trenutke razkošja in razvajanja, ki ga marsikdo skozi leto ni mogel uživati. 

Poleg tega je bila (in je še danes) obilica hrane pogosto simbol gostoljubja in družbenega statusa. V kulturah po vsem svetu so prazniki povezani z bogato obloženimi mizami, ki sporočajo blaginjo, hvaležnost in dobrodošlico gostom. 

Danes, ko je hrana v večini družb enostavneje dostopna (pri tem seveda izvzemamo tiste na svetu, ki so kljub preobilici proizvedene hrane še vedno lačni), so praznične pojedine še vedno globoko zakoreninjene v naši tradiciji. Toda pretirana količina hrane, ki pogosto konča v smeteh, ni odraz veselega praznovanja, temveč nepotrebnega razsipavanja.

Okoljska cena zavržene hrane

Zavržena hrana ni le nepotreben odpadek, ampak povzroča tudi veliko okoljsko škodo. Pri proizvodnji hrane se porablja voda, energija in naravni viri. Poleg tega transport in pakiranje hrane prispevata k emisijam toplogrednih plinov. Ko hrana konča na odlagališčih, se tam razkraja in sprošča metan, znan toplogredni plin.

Praznični čas dokazano še poveča ta vpliv. Razsipavanje hrane pomeni tudi razsipavanje virov, ki bi jih lahko uporabili za bolj trajnostne namene.

Kako lahko že letos nekaj spremeniš?

Na srečo obstajajo preprosti koraki, s katerimi lahko tudi ti zmanjšaš količino zavržene hrane za praznike, ne da bi ob tem žrtvoval_a praznično veselje:

1. Natančneje načrtuj obroke

 Pred pripravo hrane razmisli o številu povabljenih. Ni potrebe, da računaš še na dodatne tri goste „za vsak slučaj“. Količine prilagodi realnim potrebam!

2. Pomirite se z idejo, da lahko česa zmanjka

Včasih kakšne jedi preprosto zmanjka. To ni konec sveta – gostje bodo enostavno posegli po čem drugem in lačen vseeno ne bo nihče.

3. Osredotoči se na družbo, ne le na hrano

Prazniki so čas za družino in prijatelje, klepet in druženje. Hrana naj bo le prijeten del praznovanja, ne njegov glavni cilj.

4. Ostanke ustrezno shrani ali razdeli

Ostanke hrane zamrzni, porabi v naslednjih dneh ali jih razdeli med povabljence. Tako bo manj hrane končalo v smeteh.

5. Uporabi aplikacijo Krožnik

Pokukaj na Krožnik in preveri, če so kakšne presežne dobrote lokalnega ponudnika na voljo po znižani ceni!


Želimo ti lepe in trajnostne praznike!
Ekipa Krožnik

!function(){"use strict";var a=window.location,r=window.document,o=r.currentScript,l=o.getAttribute("data-api")||new URL(o.src).origin+"/api/event";function s(t,e){t&&console.warn("Ignoring Event: "+t),e&&e.callback&&e.callback()}function t(t,e){if(/^localhost$|^127(\.[0-9]+){0,2}\.[0-9]+$|^\[::1?\]$/.test(a.hostname)||"file:"===a.protocol)return s("localhost",e);if(window._phantom||window.__nightmare||window.navigator.webdriver||window.Cypress)return s(null,e);try{if("true"===window.localStorage.plausible_ignore)return s("localStorage flag",e)}catch(t){}var n={},i=(n.n=t,n.u=a.href,n.d=o.getAttribute("data-domain"),n.r=r.referrer||null,e&&e.meta&&(n.m=JSON.stringify(e.meta)),e&&e.props&&(n.p=e.props),new XMLHttpRequest);i.open("POST",l,!0),i.setRequestHeader("Content-Type","text/plain"),i.send(JSON.stringify(n)),i.onreadystatechange=function(){4===i.readyState&&e&&e.callback&&e.callback()}}var e=window.plausible&&window.plausible.q||[];window.plausible=t;for(var n,i=0;i